Share on Facebook1Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest2

Słodki, szybki w przygotowaniu deser z pysznymi, polskimi śliwkami!

CYKORIA - zapiekane śliwki z kruszonką

 

Składniki dla 4 osób:

  • 3 szklanki obranych i wydrążonych z pestek śliwek węgierek
  • 1-2 łyżki przyprawy do piernika CYKORIA
  • 2 łyżki cukru wanilinowego CYKORIA
  • Cukier puder do posypania CYKORIA
  • Dwie garście rodzynek CYKORIA

Składniki na kruszonkę:

  • 100ml mąki pszennej
  • 50ml masła
  • 50ml cukru

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą, wyrabiamy ciasto a następnie wkładamy na chwilę do zamrażarki.
  • Śliwki mieszamy z przyprawą do piernika, cukrem wanilinowym i rodzynkami i układamy w formie, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wyjmujemy z zamrażarki ciasto i kruszymy je w dłoniach, posypując nim śliwki.
  • Całość wkładamy do piekarnika (180stopni) na ok. 20-30 minut.

Jemy na ciepło lub na zimno, z dodatkiem np. bitej śmietany. Smacznego!

Chcesz kupić nasze produkty?

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Share on Facebook1Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest2