Share on Facebook0Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1

 

Taki sos to fajny dodatek nie tylko do mięs, ale także gotowanych na parze warzyw oraz makaronu. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga żadnych niesamowitych zdolności. Sos można przygotować w większej ilości  i przechowywać 1-2dni w lodówce, co pozwoli zaoszczędzić czas.

Do jego przygotowania użyliśmy domowy bulion. Jeśli go nie macie, użyjcie zwykłej wody i naszej nowej przyprawy – Smakosza Naturalnego, który zawiera wyłącznie naturalne warzywa, przyprawy i zioła i który podkreśli smak każdej potrawy.

CYKORIA - sos grzybowy

Składniki dla 2-4 osób:

  • 1 mała cebula
  • 15 dag pieczarek lub innych grzybów
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Sól
  • Pieprz CYKORIA

Dodatkowo:

  • 1 kopiasta łyżka mąki
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 1,5 szklanki domowego bulionu lub 1,5 szklanki wody i 1-2 łyżki Smakosza Extra z Natury CYKORIA
  • Sól do smaku
  • Pieprz CYKORIA

Przygotowanie.

 

  • Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na maśle do momentu, aż będzie szklista
  • Dodajemy pieczarki.
  • Całość dusimy na małym ogniu do momentu, aż pieczarki będą w miarę miękkie. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  • W osobnym garnuszku robimy zasmażkę. Mąkę i masło mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, wlewamy bulion (lub wodę i Smakosza Naturalnego) i ponownie intensywnie mieszamy.
  • Dodajemy grzyby z cebulką, całość gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawiamy pieprzem i solą. Smacznego!

Chcesz kupić nasze produkty?

Share on Facebook0Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1