Share on Facebook23Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest2

gotowanie_jest_proste

Awokado smakuje najlepiej wówczas, kiedy jest bardzo dojrzałe. Jak je rozpoznać? Z pewnością nie po kolorze, bo on zależy od konkretnej odmiany. Kupując owoce warto nacisnąć delikatnie ich skórkę – dojrzałe awokado powinno być miękkie w środku. Krojąc je, należy przeciąć owoc ostrym nożem wzdłuż, jak na zdjęciu powyżej i wyjąć pestkę. Jeśli chcemy zrobić z niego sałatkę – pestkę warto zachować. Bez niej awokado szybko ciemnieje i wygląda nieapetycznie. Co zrobić, kiedy pestkę nieopatrznie wrzuciliśmy już do kosza? W tym przypadku możemy ratować się cytryną i skropić nią awokado, co pozwoli zachować jego intensywny kolor.

Składniki dla 2 osób:

  • 2 dojrzałe i miękkie awokada
  • 1 pomidor
  • Garść pokrojonej dymki
  • Sól
  • odrobina pokrojonej drobno papryczki chili (1cm) lub szczypta chili CYKORIA
  • Szczypta pieprzu grubo mielonego CYKORIA
  • Oliwa z oliwek
  • Do ozdoby: kilka małych listków rzodkiewki, rukoli, tymianku, świeże kiełki itp.

Przygotowanie.

  • Awokado i pomidora parzymy wrzątkiem. Z pomidora ściągamy skórę, wydrążamy pestki w resztę warzywa kroimy w kosteczkę.
  • Na środku talerza układamy listki rzodkiewki, pokrojoną dymkę, kiełki i inne, ulubione dodatki.
  • Awokado kroimy na dwie części, wyciągamy z niego pestkę i kładziemy na talerz z dodatkami.
  • Na środek każdej połówki awokado wykładamy pomidora. Całość polewamy oliwą a następnie doprawiamy pieprzem, solą oraz papryką chili.

Chcesz kupić nasze produkty?

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Share on Facebook23Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest2