Pyszna gruszka i budyń śmietankowy. Super łatwy pomysł na szybki deser!

CYKORIA - budyń z gruszką

Składniki na budyń dla 2 osób:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego CYKORIA
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 l mleka
  • 1 łyżka masła

Składniki na gruszkę:

  • 1 duża gruszka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika CYKORIA
  • 1 łyżka cukru wanilinowego CYKORIA

Przygotowanie.

  • Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy jest już gotowy, dodajemy masło, mieszamy i gotową masę przelewamy do miseczek.
  • Gruszkę kroimy na 2 połówki, wydrążamy gniazda nasienne a następnie każdą połówkę nadkrawamy nożem, nie dochodząc do końców tak, aby nadal tworzyły jedną całość.
  • Na patelni topimy masło, dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz przyprawę do piernika. Do mieszanki wkładamy kawałki gruszek (skórką na dół) i podsmażamy je przez 2-3 minuty. Obracamy na chwilę na boki i jeszcze gorącą wykładamy na budyń.
  • Deser polewamy karmelem z patelni. Smacznego!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz