gotowanie jest proste

Pieczone buraki dają nieskończone możliwości kulinarne. Dzisiaj prezentujemy przepis na pyszne, buraczane placki z dodatkiem kaszy jaglanej i koziego sera. Proste w wykonaniu i bardzo zdrowe! Ich przygotowanie zajmie Ci zaledwie 10 minut, drugie tyle – smażenie na patelni. Czy znajdziesz dzisiaj 20 minut, żeby zadbać o swój organizm i dostarczyć mu porcji witamin i minerałów? Jeśli tak, zapraszamy do wspólnego gotowania!

Składniki dla 3 osób:

  • 1/3 szklanki pieczonych buraków (przepis znajdziesz tutaj)
  • 1/3  szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/3 szklanki pestek ze słonecznika
  • 1 jajko
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny mielony CYKORIA do smaku
  • 50g ulubionego, koziego sera
  • Masło

gotowanie jest proste

Przygotowanie

Pestki słonecznika prażymy kilka minut na gorącej patelni, dodajemy buraki, całość blendujemy. Dodajemy kaszę jaglaną, mąkę, natkę i pokruszony kozi ser. Mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko i zagniatamy ponownie. Z tak powstałej masy tworzymy 3 placki, które następnie smażymy na patelni z masłem przez minimum 5 minut z każdej strony.

 Smacznego!