Share on Facebook29Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest2

CYKORIA-chłodnik-z-botwinki

Mocno czerwony, porządnie schłodzony i pełny witamin! Idealny na letnie upały!

Składniki dla 4-6 osób:

  • 1 pęczek botwinki
  • 3 szklanki domowego bulionu (przepis na jego przygotowanie znajdziecie tutaj) lub 3 szklanki wody i 2-3 łyżki Smakosza Extra z Natury CYKORIA
  • 1 szklanka kefiru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki posiekanego, świeżego koperku lub suszu z koperku CYKORIA
  • Sól do smaku
  • 2-3 płaskie łyżeczki pieprzu mielonego CYKORIA
  • 0,5 cytryny

Przygotowanie:

  • Liście botwinki dokładnie myjemy, buraczki obieramy ze skóry.
  • Całość drobno szatkujemy, zalewamy 2 szklankami bulionu lub wodą z kilkoma łyżeczkami Smakosza Extra
  • Całość gotujemy z dodatkiem soku z cytryny ok.10 minut pod przykryciem a następnie blendujemy.
  • Mąkę rozrabiamy w 1 szklance zimnej wody i wlewamy do zupy.
  • Intensywnie mieszamy i zagotowujemy a następnie zostawiamy do ostudzenia.
  • Kiedy zupa będzie chłodna, mieszamy ją z kefirem, koperkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru

Możliwe dodatki: ugotowane na twardo jajka, ziemniaki, kawałki rzodkiewek lub świeżego ogórka.

Chcesz kupić nasze produkty?

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Share on Facebook29Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest2