Sekretem udanego ciasta na pierogi jest gorąca woda oraz masło, nadające mu niesamowity smak i kolor. Poniżej prosty przepis, który możecie wykorzystać zarówno do pierogów z kapustą, z mięsem i ruskich jak i do pierogów ze słodkim wypełnieniem. Ciasto jest w wersji bez jajek, więc nadaje się dla osób uczulonych na białko kurze.

CYKORIA-ciasto-na-pierogi

 

Składniki:

  • 700ml mąki pszennej
  • 400ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła lub oliwy

Przygotowanie:

  • Masło, mąkę oraz sól wkładamy do malaksera. Dodajemy tyle wrzątku, aby masa była w miarę miękka i nie lepiła się do rąk. Wodę najlepiej wlewać stopniowo, cały czas mieszając masę.
  • Gotową masę studzimy a następnie rozwałkowujemy ją na grubość 5mm i wycinamy dowolny kształt pierogów np, szklanką, kieliszkiem lub nożem.
  • Nakładamy farsz.
  • Składamy pieroga na pół i zlepiamy boki.
  • Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na średnim ogniu 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Zbyt szybkie gotowanie (na dużym ogniu) może spowodować, że pierogi się rozpadną.
  • Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i dodajemy odrobinę tłuszczu a następnie mieszamy. Zapobiegnie to sklejeniu się pierogów.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz