Share on Facebook18Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest2

gotowanie jest proste

Dzisiaj mamy dla Was pyszny Devolay z brokułami. W wersji dla dzieci pokroiliśmy go na kawałki, podobnie jak brokuły. Obiad w tej formie dzieciom smakował najbardziej. Ciekawe, jak jest u Was? Czy Wasze dzieci lubią jeść warzywa w całości? Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami 🙂

Składniki dla 2 osób:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 plastry żółtego sera
  • 2 kawałki masła
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony CYKORIA
  • jajko i mąka do panierowania oraz bułka tarta (lub gotowa panierka CYKORIA)
  • Olej do smażenia

Składniki dodatkowe:

  • 10 różyczek mrożonego brokuła
  • 10 migdałów
  • 1 łyżka Smakosza Extra z Natury CYKORIA
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

Filet dzielimy na 2 części, wkładamy kolejno do woreczka i mocno rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy solą i pieprzem, do środka wkładamy rulonik z sera oraz 1cm kawałek masła a następnie zwijamy, tworząc roladę. Tak przygotowany filet zanurzamy kolejno w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej lub gotowej panierce i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Devolay jest gotowy po ok. 10 minutach, kiedy z obu stron ma złocisty kolor.

Zagotowujemy wodę z łyżką przyprawy Smakosz Extra z Natury. Brokuły wkładamy do wrzątku na ok. 5 minut a następnie przelewamy lodowatą wodą i siekamy nożem (wersja dziecięca) lub podajemy w całości. Dodajemy łyżkę masła i wykładamy na talerze. Filety kroimy w 2 cm plastry (wersja dziecięca) i także kładziemy na talerz. Dodajemy pokruszone migdały i podajemy na stół.

Smacznego!

Share on Facebook18Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest2