Składniki na 200ml słoiczek:

  • 1 szklanka truskawek
  • 0,8 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy CYKORIA
  • Sok z połówki cytryny

Uwaga! Zwiększ ilość składników, proporcjonalnie do preferowanej ilości konfitury.

Przygotowanie

Truskawki obieramy z szypułek, zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym. Odstawiamy na 2h, aby puściły sok a następnie dodajemy cytrynę, zagotowujemy, studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dna gotujemy na małym ogniu 1h, co jakiś czas mieszając a następnie ponownie odstawiamy na noc. Na następny dzień ponownie gotujemy 1h na wolnym ogniu i studzimy. Jeśli konsystencja konfitury jest dla nas za rzadka gotujemy ją jeszcze pół godziny. Jeśli konsystencja nam odpowiada, ponownie zagotowujemy konfiturę i przekładamy ją do wyparzonych i osuszonych słoików. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy do spiżarni lub do lodówki.