Share on Facebook1Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1

Sezon na pomidory warto wykorzystać do przygotowania domowego przecieru, który może równie dobrze zastąpić ketchup. Jego przygotowanie jest bardzo proste: wystarczy zagotować pomidory z innymi warzywami, zblendować, dodać przyprawy i tyle! Obłędny smak przecieru uzyskujemy dzięki przyprawom oraz użytym w przepisie pomidorom. To dlatego kupując je, należy wybrać najbardziej dojrzałe i soczyste warzywa. Często kosztują one najmniej i są z założenia przeznaczone ‚na zupę’.

domowy ketchup

Składniki:

  • 3kg bardzo dojrzałych pomidorów
  • 1kg marchwi
  • 1 duży seler
  • 2-3 duże pietruszki
  • 2 listki laurowe CYKORIA
  • 8 kulek ziela angielskiego CYKORIA
  • 2 łyżki bazylii CYKORIA
  • 2 łyżki oregano CYKORIA
  • 2 łyżki lubczyku CYKORIA
  • 1 płaska łyżka papryki słodkiej mielonej CYKORIA
  • 1 łyżka cukru
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki papryki ostrej CYKORIA
  • Pieprz grubo mielony CYKORIA do smaku
  • Sól do smaku

Przygotowanie

  • Pomidory myjemy, kroimy na dwie części, zalewamy 3l wody, dodajemy obrane warzywa (marchew+seler+pietruszka),ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut.
  • Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie
  • Całość blendujemy na gładką masę (lub mniej gładką – wedle upodobań) razem ze skórkami.
  • Dodajemy wszystkie przyprawy, cukier, oliwę oraz surowy czosnek. Ponownie blendujemy i dopiero teraz solimy do smaku.
  • Tak przygotowany sos zlewamy do słoików lub redukujemy, gotując na małym ogniu bez przykrycia, do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego!

Chcesz kupić nasze produkty?

 

Share on Facebook1Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1