Share on Facebook15Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0

CYKORIA-truskawkowy-dżem

Sezon truskawkowy to fajny pretekst do zrobienia domowego dżemu. Można posmarować nim kromkę, przełożyć naleśniki lub zjeść prosto ze słoika.

Składniki:

  • 1kg truskawek bez szypułek
  • 0,33l szklanki wody
  • 0,5 kg cukru
  • 1 torebka Konfiturki marki CYKORIA
  • Sok z 1 cytryny
  • Świeże liście mięty z 2-3 gałązek

Przygotowanie

Obrywamy z gałązek listki mięty i myjemy je pod bieżącą wodą. Truskawki także myjemy a następnie kroimy w ćwiartki. Dodajemy wodę, cukier i miętę i gotujemy kilka minut. Wlewamy sok z cytryny, wsypujemy Konfiturkę i gotujemy 1-2 minuty, intensywnie mieszając. Przekładamy do wyparzonych i osuszonych ręcznikiem słoików i natychmiast szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy w razie potrzeby.

Chcesz kupić nasze produkty?

Share on Facebook15Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0