Share on Facebook36Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0

CYKORIA-dżem-agrestowy-i-sok-agrestowy

To prosty przepis na pyszny agrestowy dżem. Sok robi się sam – zupełnie przy okazji. Taki sok stanowi idealną bazę do przygotowania mrożonej lemoniady. Można go także dodać do zwykłej herbaty.

Składniki:

  • 1kg agrestu
  • 1kg cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu CYKORIA
  • 4 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego CYKORIA

Przygotowanie.

  • Agrest dokładnie myjemy, obrywamy ogonki, aby marmolada nie była gorzka a następnie blendujemy na gładką masę.
  • Zmiksowane owoce przekładamy do garnka, dodajemy cukier a następnie gotujemy 10-15 minut.
  • Całość przelewamy przez sitko umieszczone na garnku i zostawiamy na kilka godzin, aby pozbyć się nadmiaru soku.
  • Po tym czasie sam sok ponownie zagotowujemy, mieszamy z 1 łyżeczką kwasku cytrynowego i przelewamy do butelek.
  • Masę z sitka z 1/2 szklanką soku podgrzewamy w garnku, mieszamy z cynamonem oraz 1 łyżeczką kwasku cytrynowego i przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików.
  • Pasteryzujemy lub przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Chcesz kupić nasze produkty?

Zapisz

Share on Facebook36Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0