Share on Facebook15Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Idealna na jesienno-zimowy obiad! Pyszna i sycąca! Z dodatkiem białej kiełbasy! Najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy smaki się ‚przegryzą’.

Co nadaje fasolce tak charakterystyczny smak? Odpowiednie przyprawy, w tym gałka muszkatołowa, której w tym przypadku nie może zabraknąć. A także marchewka, która znakomicie współgra ze smakiem pomidorów lub sosu pomidorowego.

Fasolka jest typowym daniem, które napełni brzuchy nawet największych głodomorów. Jeśli masz sporo takich brzuchów do nakarmienia w domu – koniecznie przygotuj ją na obiad! Nadmiar fasolki można poporcjować, zamrozić i wykorzystać ją w kryzysowych chwilach. W celu rozmrożenia warto dzień wcześniej przełożyć ją do lodówki lub też włożyć zamrożoną do garnka z 1/2 szklanki wody i zagotować pod przykryciem.

CYKORIA - fasolka po bretońsku

 

Składniki:

  •  0,5 kg fasoli „Jaś”
  • 4 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 100g boczku
  • 4 białe kiełbasy
  • 300ml przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej CYKORIA
  • 1 łyżeczka pieprzu CYKORIA
  • 1 łyżka bazylii CYKORIA
  • 1 łyżka oregano CYKORIA
  • 1 łyżka majeranku CYKORIA
  • Sól do smaku
  • 1 łyżka cukru

Oraz dodatkowo:

  • 2 łyżki mąki + 0,5 szklanki wody (do zagęszczenia fasolki)

Przygotowanie.

  • Fasolkę zalewamy 2 litrami wody i moczymy min.12h.
  • Po tym czasie przelewamy całość (fasolkę + wodę)  do garnka i uzupełniamy ok. 1l – 2l dodatkowej wody.
  • Dodajemy utartą na małych oczkach marchew i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem razem z zielem angielskim i liściem laurowym ok. 2h.
  • Dodajemy przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy oraz pokrojony w kostkę i przesmażony na patelni boczek oraz zeszkloną cebulę.
  • Całość solimy gotujemy do miękkości fasolki a następnie dodajemy białą kiełbasę i gotujemy jeszcze 15 minut.
  • Kiedy fasolka jest gotowa, solimy ją do smaku i zagęszczamy ją przy pomocy mąki wymieszanej z zimną wodą.
  • Całość ponownie mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut i podajemy na stół. Ozdabiamy natką pietruszki.

Chcesz kupić nasze produkty?

Share on Facebook15Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1