Coś zielonego, coś białego i coś żółtego czyli podsmażony na maśle jarmuż z jajkiem. Kolorowo i pysznie!

Jajko sadzone

Składniki na 1 osobę:

  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki masła
  • Pieprz czarny mielony CYKORIA
  • Sól do smaku
  • 1 duży liść jarmużu

Przygotowanie

  • Liście jarmużu dzielimy na mniejsze kawałki, odrywając białe, zdrewniałe łodygi.
  • Smażymy na maśle do momentu, aż będę miękkie a następnie zgarniamy na jedną część patelni.
  • Na wolnej powierzchni kładziemy formę do jajek, łyżkę masła i wybijamy do niej jajko.
  • Smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty do momentu, aż białko się zetnie.
  • Całość przekładamy na talerz, posypujemy solą i pieprzem.

Zapisz