Share on Facebook29Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest7

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Esencjonalny bulion to składnik bazowy wielu potraw, który nadaje im wyśmienity smak i aromat. Możesz przygotować go na wiele sposobów.

gotowanie_jest_proste

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Jak u Babci ….

Czas gotowania tradycyjnego bulionu jest bardzo długi, jednak efekt końcowy jest oszałamiający! Zapach gotującej się zupy w domu przywołuje wspomnienie lat dziecięcych a jej smak jest po prostu wyśmienity! Spróbujcie sami! Mięso wybieramy wg. swoich preferencji: najsmaczniejszy rosół jest z mięs łączonych np. giczy cielęcej, pręgi wołowej i kawałka kury.

Składniki:

  • 4l wody
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule w łupince
  • 1 por
  • 1/2 gałązki selera naciowego
  • Dla mięsożerców (pręga wołowa, skrzydło z indyka, kurze łapki, gicz cielęca, kura rosołowa)
  • 8 kulek ziela angielskiego CYKORIA
  • 4 liście laurowe CYKORIA
  • 1 łyżka lubczyku CYKORIA
  • 8 kulek pieprzu ziarnistego CYKORIA
  • 1-2 łyżki soli

Przygotowanie.

Cebule kroimy na dwie części i podsmażamy chwilę na suchej patelni. Mięso zagotowujemy w garnku z małą ilością wody. Po kilku minutach gotowania wylewamy szumowiny, przepłukujemy mięso a garnek uzupełniamy świeżą wodą. Gotujemy na małym ogniu 1h a następnie dodajemy przyprawy, obrane warzywa i sól. Całość gotujemy na wolnym ogniu minimum 2-3 godziny. Po ugotowaniu przecedzamy przez sitko, solimy w razie potrzeby.

Bulion dla zapracowanych

A co w sytuacji, kiedy brakuje nam czasu na długotrwałe gotowanie a marzymy o pysznej i esencjonalnej zupie? W tym przypadku warto skorzystać z mieszanek suszonych warzyw, używanych niegdyś przez nasze babcie. Tak, tak – te naturalne kostki w dalszym ciągu są dostępne na sklepowych półkach i są doskonałą alternatywą dla zabieganych zwłaszcza, że 1 dag suszu to aż 10 dag świeżych warzyw! Poniżej prosty przepis na bulion w 10 minut. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • 4l wody
  • 1 kostka suszonej 200g Mieszanki Warzywnej lub Włoszczyzny CYKORIA
  • 5 kulek ziela angielskiego CYKORIA
  • 3 liście laurowe CYKORIA
  • 5 kulek pieprzu ziarnistego CYKORIA
  • sól

Przygotowanie.

Kostkę gotujemy w wodzie razem z przyprawami na średnim ogniu przez minimum 10 minut. Solimy do smaku. Przecedzamy przez sitko i gotowe! Tak przygotowany bulion możemy wykorzystać jako bazę do innych zup lub też zaserwować z makaronem. Smacznego!

Bulion na szybko

To najprostszy sposób na przygotowanie bulionu w przysłowiowe 5minut. Wystarczy zagotować kostkę bulionową z wodą i gotowe! Ich plusem jest długi okres przechowywania i różnorodność smaków; w sprzedaży dostępne są kostki drobiowe, wołowe, grzybowe oraz warzywne.

Możecie także wykorzystać nasze uniwersalne przyprawy Smakosz Extra i Smakosz Extra z Natury. Ostatnia pozycja jest naszym najnowszym produktem i zwiera mnóstwo suszonych ziół, warzyw i przypraw!

Nasze produkty kupicie tutaj.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Share on Facebook29Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest7