Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1

W pizzy najważniejsze jest ciasto. To od niego w dużej mierze zależy, czy pizza będzie udana. Jak go zrobić? Poniżej przepis, który możecie wykorzystać w dowolnej pizzy.

CYKORIA-ciasto-na-pizze-jak-zrobic.JPG

Składniki:

  • 1 torebka drożdży suszonych instant CYKORIA
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • ciepła woda
  • 200g tartej mozzarelli
  • dowolny sos pomidorowy lub przygotowany z naszego przepisu
  • pieprz czarny CYKORIA

Przygotowanie.

  • Zmieszaj w malakserze drożdże z cukrem, mąką, oliwą i solą. Dodaj tyle wody, aby masa była miękka i jednocześnie nie kleiła się do rąk. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody. Jeśli używasz mąki żytniej, zmieszaj ją z pszenną – pizza wyjdzie lepsza. Zwróć także uwagę na skład i jakość mąki – ze złej jakości mąki nie otrzymasz dobrej pizzy.
  • Mieszaj ciasto kilka minut,  żeby dobrze się napowietrzyło. Jeśli używasz drożdży świeżych –  odstaw ciasto do wyrośnięcia w misce, w ciepłym miejscu na min. 20 minut. Czas ten możesz wydłużyć max. do 1h. Unikaj przeciągu – może sprawić, że ciasto opadnie i nie będzie tak puszyste. Aby mieć pewność, że z ciastem nic się nie stanie – przykryj miskę ściereczką.
  • Po wyrośnięciu ciasta podziel je na części i rozwałkuj na grubość kilku mm, pamiętając o zawinięciu boków.
  • Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, posyp pieprzem, nałóż ser i ulubione składniki.
  • Rozgrzej piekarnik do temp 230 stopni, nastaw opcję ‚pieczenia od dołu’ i włóż do niego pizzę na ok. 10-15 minut. Nigdy nie wkładaj pizzy do zimnego piekarnika!
  • Jeśli chcesz zamrozić pizzę, piecz ją trochę krócej i włóż ją do zamrażarki dopiero, jak wystygnie.

Chcesz kupić nasze produkty?

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1