Jajko sadzone to doskonała opcja na śniadanie. Można podać go z warzywami gotowanymi na parze lub sałatą i pomidorami. Fajnie smakują także na domowych tostach.

Jego usmażenie jest bardzo proste. Wystarczy tylko dopilnować, żeby ogień w palniku nie był zbyt duży, aby jajko się nie przypaliło. Poniżej krótka instrukcja i link do innych, jajecznych przysmaków

Jak zrobić jajko sadzone

Składniki:

  • 1-2 jajka
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1-2 łyżki masła
  • Pieprz czarny mielony CYKORIA
  • Sól do smaku

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy patelnię, topimy masło i delikatnie rozbijamy po jednym jajku. Jeśli nie mamy wprawy, możemy użyć do tego specjalnych foremek.
  • Jajka smażymy na średnim ogniu ok. 2-3 minuty, pamiętając o tym, że zbyt duży ogień może spowodować przypalenie jajka od spodu i powstanie na powierzchni białka pęcherzyków powietrza.
  • Gotowe jajka przekładamy na talerz, posypujemy pieprzem i szczypiorkiem oraz do smaku solą.

Smacznego!

Zapisz

Zapisz