Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest13

Jest niesamowicie delikatny i pulchny – tak, jak prawdziwy, domowy biszkopt. Najlepiej komponuje się z owocami i innymi, słodkimi dodatkami. Błyskawicznie się go robi, nieco dłużej smaży. Bo w trakcie smażenie trzeba pilnować, aby się nie przypalił.

Jak zrobić omlet biszkoptowy

Składniki na 2 omlety:

  • 6 jajek
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 szczypty soli
  • Masło do smażenia
  • Szczypta sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia CYKORIA

Przygotowanie

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na gęstą, puszystą masę.
  • Dodajemy żółtka, mąkę, sól i sodę oczyszczoną/proszek do pieczenia.
  • Całość delikatnie mieszamy.
  • Połowę porcji wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy na średnim ogniu.
  • Kiedy spód omletu będzie złocisty, przewracamy go na drugą stronę i odkładamy na talerzyk.
  • Czynność powtarzamy.

Smacznego!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest13