gotowanie-jest-proste

Pieczone buraki dają nieograniczone możliwości kulinarne! Zblendowane warzywa możesz dodać do kaczki lub gęsi, pokrojone zaserwować z fetą lub kozim serem, zmiksowane dodać do domowego ciasta lub burgerów.

Ich pieczenie zajmuje sporo czasu, dlatego warto przygotować od razu większą ilość tych pysznych warzyw, obrać, a następnie przechowywać w szklanych słojach w lodówce. Spróbujcie, jakie to proste!

Składniki:

  • 2 kg średnich lub dużych buraków
  • 2 łyżki soku z cytryny lub ½-1 łyżeczka kwasku cytrynowego CYKORIA

Przygotowanie

Buraki szorujemy szczoteczką i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową matową częścią za zewnątrz. Tak przygotowane warzywa wkładamy na blachę dobrze rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1,5 – 2h w temp.180 stopni. Buraki są gotowe, kiedy z łatwością wbijamy w nie widelec lub drewniany patyczek.

Po upieczeniu jeszcze ciepłe buraki obieramy ze skóry. Blendujemy na gładko i mieszamy z cytryną lub kwaskiem cytrynowym lub kroimy w paski/krążki/słupki i wykorzystujemy jako sałatkę. Upieczone buraki przechowujemy kilka dni w szklanych słoikach w lodówce.

 Smacznego!

Chcesz kupić nasze produkty?

Kliknij i kup kwasek cytrynowy