Proste w przygotowaniu, aromatyczne i pyszne! Idealne na rodzinny obiad!

CYKORIA - kaczka z jabłkam

 

Składniki:

  • 4 udka z kaczki
  • 1-2 duże jabłka (najlepiej szara reneta)
  • 0,5 szklanki wina i łyżka miodu
  • 2 liście laurowe CYKORIA
  • 3 kulki ziela angielskiego CYKORIA
  • 5 kulek pieprzu ziarnistego CYKORIA
  • Duża garść majeranku suszonego CYKORIA
  • Sól

Przygotowanie.

  • Kaczkę opłukujemy pod bieżącą wodą i nacieramy solą i dużą ilością majeranku. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy pozostałe przyprawy oraz pokrojone ze jabłka (razem ze skórką).
  • Całość przykrywamy i wkładamy na pół godziny do dobrze nagrzanego piekarnika (200-220 stopni).
  • Po tym czasie dolewamy wino, zmniejszamy moc do 180 stopni i pieczemy do miękkości kaczki, minimum 1 h. Pod koniec pieczenia polewamy miodem.Smacznego!

Chcesz kupić nasze produkty?

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz