Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1

Dzisiaj proponujemy kolejną wersję kaszy jaglanej – tym razem z aromatyczną śliwką, której smak podkreśla przyprawa do piernika.

CYKORIA - kasza jaglana ze śliwką

 

Składniki dla 2 osób:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika CYKORIA
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego CYKORIA
  • 10 dużych śliwek
  • 3 łyżki (2+1) masła klarowanego

Przygotowanie.

  • Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzącą wodą na sitku o małych oczkach a następnie wsypujemy do garnka i zalewamy wodą 1 cm powyżej powierzchni kaszy.
  • Gotujemy 10 minut na małym ogniu a następnie zdejmujemy z gazu, dodajemy łyżkę masła oraz cukier wanilinowy i przykrywamy pokrywką, aby kasza napęczniała.
  • W tym czasie każdą śliwkę kroimy na dwie części i wyjmujemy pestki.
  • Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy śliwki i podsmażamy do momentu, aż zmiękną (ok. 4-5minut). Dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy.
  • Gorącą kaszę przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy śliwki i podajemy na stół lub wkładamy do słoiczka i zabieramy do pracy. Smacznego!

Chcesz kupić nasze produkty?

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1