Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest2

Kasza jaglana z owocami to doskonały pomysł na pożywne i wartościowe śniadanie dla całej rodziny. Idealnie nadaje się także jako przekąska – można ją zapakować do słoiczka i wziąć do pracy lub szkoły. Aby oszczędzić czas, możemy przygotować od razu większą ilość! I następnego dnia podgrzać ją tylko w garnuszku! Spróbujcie sami!

CYKORIA - Kasza jaglana z gruszką

W kaszy jaglanej istotne jest to, aby przelać ją przed gotowaniem wrzątkiem! Dzięki temu prostemu zabiegowi, kasza traci swój charakterystyczny zapach.

Składniki dla 2 osób:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika CYKORIA
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego CYKORIA
  • 2 gruszki
  • 2+1 łyżka masła klarowanego
  • 4 łyżki cukru pudru CYKORIA

Przygotowanie.

  • Kaszę jaglaną przelewamy wrzącą wodą na sitku o małych oczkach a następnie wsypujemy do garnka i zalewamy wodą 1cm powyżej powierzchni kaszy.
  • Gotujemy 10 minut na małym ogniu a następnie zdejmujemy z gazu, dodajemy łyżkę masła oraz cukier wanilinowy i przykrywamy pokrywką tak, aby kasza napęczniała.
  • W tym czasie gruszki kroimy w kosteczkę (ze skórką). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika a po wymieszaniu także gruszki.
  • Całość podsmażamy, ciągle mieszając do momentu, aż gruszki zmiękną (ok. 3-4 minuty).
  • Gorącą kaszę przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy gruszki i gorącą podajemy na stół. Smacznego!

Chcesz kupić nasze produkty?

Zapisz

Zapisz

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest2