Leczo możemy przygotować o każdej porze roku, korzystając ze świeżych lub mrożonych warzyw. To jednogarnkowe danie jest niezwykle aromatyczne, pyszne i nietuczące – w końcu składa się praktycznie z samych warzyw!

CYKORIA - aromatyczne leczo

Składniki dla 4 osób:

  • 4 papryki czerwone
  • 4 papryki żółte
  • 1 średnia cukinia
  • 2 duże cebula
  • 2 szklanki sosu pomidorowego
  • Sól do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego CYKORIA
  • 4 łyżki ziół prowansalskich CYKORIA
  • 2-6 łyżeczek chili CYKORIA
  • 1 łyżka Smakosza Naturalnego CYKORIA
  • 2 paczki parówek lub 4 białe kiełbasy
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie.

  • Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki, z papryki usuwamy pestki i kroimy ją w paseczki.
  • Cukinię obieramy i kroimy w kosteczkę.
  • Wszystkie warzywa podsmażamy na dużym ogniu przez ok. 15 minut, ciągle mieszając.
  • Dodajemy sos pomidorowy, sól i przyprawy do smaku oraz obraną i pokrojoną kiełbasę lub parówki.
  • Całość dusimy na małym ogniu do pożądanej miękkości warzyw.
  • Jeżeli chcemy, aby leczo było gęstsze, dodajemy do niego 1-2 łyżki mąki, rozprowadzonej wcześniej w zimnej wodzie. Smacznego!

Chcesz kupić nasze produkty?

Zapisz

Zapisz