CYKORIA-marmolada-owocowa-z-karobem

Owoce i czekolada to fajna i lekka alternatywa dla masła orzechowego. Lekka i mocno owocowa, z dodatkiem kakao lub karobu. Doskonała z kwaśnym rabarbarem. Można posmarować nią kanapkę lub zjeść łyżeczką prosto ze słoika.

Składniki:

  • 0,5 kg rabarbaru
  • 0,25  kg cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego CYKORIA
  • 50ml  wody
  • 0,5 torebki środka żelującego Konfiturka marki CYKORIA
  • 4 łyżki kakao lub karobu (mączka chleba świętojańskiego)
  • 1 duża garść ziaren słonecznika

Przygotowanie

Rabarbar myjemy i kroimy w 1cm kawałki. Dodajemy wodę i Konfiturkę a następnie gotujemy kilka minut, intensywnie mieszając. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty a następnie zdejmujemy z gazu.
Ziarna słonecznika rozdrabniamy w blenderze tak, aby kawałeczki słonecznika były wyczuwalne (nie na proszek). Dodajemy masę rabarbarową oraz kakao lub karob, całość mieszamy. Przekładamy do dużego słoika, pozostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce max. 1 tydzień.

Smacznego!

Chcesz kupić nasze produkty?