Share on Facebook21Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0

CYKORIA - cytrynowy mazurek

Mazurek to obowiązkowa pozycja świątecznego menu. Prosty w wykonaniu, z cytrynowym akcentem. Niezwykle delikatny.

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 250g mąki
  • 100g schłodzonego masła
  • 50g cukru pudru CYKORIA
  • Szczypta soli

Składniki na krem:

  • 1 opakowanie kremu budyniowego Ekler CYKORIA
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 kostka masła

Do dekoracji:

  • 2 cytryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • odrobina wody
  • 1 galaretka cytrynowa CYKORIA

Przygotowanie.

  • Składniki ciasta mieszamy ze sobą, zagniatamy i wkładamy na 1/2h do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy go pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3mm i wycinamy z niego 2-3 prostokąty, pamiętając o wykonaniu wyższych boków mazurków, które będą przytrzymywać masę. Blaty wkładamy na ok.25 minut do piekarnika o temp.180 stopni. Ciasto jest gotowe, kiedy ma złoty kolor.
  • W tym czasie przygotowujemy cytryny. Parzymy je wrzątkiem, dokładnie szorujemy szczoteczką i kroimy na 1mm plastry a następnie gotujemy z cukrem w minimalnej ilości wody bez przykrycia, do momentu, aż woda wyparuje (ok.10minut) i odkładamy na papier, aby wyschły.
  • Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy ostygnie, wkładamy ją na chwilę do zamrażarki, pilnując, aby stężała tylko trochę tak, aby potem można było ją łatwo rozprowadzić na mazurku.
  • Przygotowujemy krem Ekler zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie rozsmarowujemy go na mazurku.
  • Całość dekorujemy plastrami cytryny i zalewamy tężejącą galaretką. Smacznego!

Chcesz kupić nasze produkty?

Share on Facebook21Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0