Share on Facebook30Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0

CYKORIA-ogórki-konserwowe

Czasy świetności ogórków konserwowych przypadły na czasy PRL-u, kiedy razem z konserwowaną papryką i pieczarkami były obowiązkowym dodatkiem imieninowego menu. Dzisiaj nie są już tak popularne a to głównie za sprawą octu, który, jak wiadomo –  nie każdemu służy. Są jednak potrawy, którym ogórki konserwowe nadają ten szczególny, charakterystyczny smak i niczym nie można ich zastąpić. Piszemy oczywiście o hamburgerach, hot dogach i innych fast foodowych przysmakach, w których konserwowane warzywa doskonale smakują.

Jeśli robicie w domu czasami hamburgery, zróbcie sobie domową wersję konserwowych ogórków, oczywiście z naszą przyprawą 🙂 Ich przygotowanie jest bardzo proste: wystarczy wsypać przyprawę do słoika, dodać ogórki, ocet, wodę, sól, odrobinę cukru i całość zapasteryzować w słoiku. Po ok. 2-3 tygodniach ogórki powinny być gotowe. Smacznego!

Składniki na 6 słojów:

  • 4kg średniej wielkości ogórków gruntowych
  • 1 opakowanie przyprawy do konserwowania ogórków CYKORIA
  • 2 l wody
  • 2l octu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soli

Przygotowanie.

  • Na dno każdego słoika wsypujemy 1 łyżkę przyprawy do konserwowania ogórków a następnie układamy dość ciasno umyte ogórki.
  • Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy ocet i wodę, dodajemy cukier i sól, mieszamy i zagotowujemy.
  • Gorącą mieszanką zalewamy ogórki tak, aby całkowicie znalazły się pod wodą.
  • Słoiki szczelnie zakręcamy i układamy partiami w dużym garnku, zostawiając odrobinę pustej przestrzeni między nimi.
  • Dno naczynia, w którym będziemy pasteryzować słoiki wykładamy lnianą ściereczką, aby zapobiec ewentualnemu pęknięciu słoików.
  • Ogórki gotujemy na małym ogniu ok.3-4 minuty od momentu zagotowania wody.
  • Po tym czasie wyjmujemy je z pomocą rękawicy kuchennej z wody i kładziemy do góry dnem na ściereczce, zostawiając do ostudzenia.
Share on Facebook30Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0