Do jedzenia kiszonych ogórków chyba nikogo zachęcać nie trzeba 🙂 Są niezwykle zdrowe, bogate w prebiotyki, minerały oraz witaminy, w tym tak cenną w okresie zimowym wit. C.

Przygotowanie ogórków kwaszonych jest banalnie proste, jednak nie każdemu one wychodzą. Niekiedy bywa tak, że jedna partia wychodzi idealna, druga pleśnieje a trzecia ma niedobry smak. Najczęściej powodem jest niedokładne umycie ogórków i słoika, użycie starej, zardzewiałej przykrywki lub zbyt mała ilość soli. Poniżej krótki poradnik na temat kiszenia i nasz przepis na pyszne ogórki kiszone!

CYKORIA-ogórki-kwaszone

 

Chcąc zrobić doskonałe ogórki kwaszone, pamiętaj o:

 

  • wybraniu odpowiednich ogórków np. od rolnika, bez sztucznych nawozów.
  • dodaniu odpowiedniej ilości przypraw (zbyt mała ilość lub zbyt duża ich ilość spowoduje, że ogórki nie ukwaszą się tak, jak powinny).
  • dokładnym umyciu ogórków.
  • kupieniu nowych wieczek do słoików lub gumek (dot. twist off). Niektórzy je tylko wyparzają, ale lepiej kupić nowe.
  • dokładnym wyparzeniu i osuszeniu słoików, zwłaszcza w miejscu, gdzie styka się z zakrętką.
  • dopilnowaniu, aby ogórki były całkowicie zanurzone w wodzie.
  • wsypaniu odpowiedniej ilości soli (lepiej za dużo niż za mało).

Składniki na 6 słojów (1l):

  • Ok. 3-4 kg drobnych, umytych ogórków dobrej jakości
  • przyprawa do kwaszenia ogórków CYKORIA
  • 6 łyżeczek soli
  • Ok. 3l wody, najlepiej butelkowanej

Przygotowanie.

  • Do słoików wsypujemy po 1 łyżce stołowej przyprawy do ogórków CYKORIA a następnie układamy ciasno ogórki.
  • Całość zalewamy wodą wymieszaną z solą (2 łyżeczki soli na 1l wody) tak, aby ogórki znajdowały się całkowicie pod wodą.
  • Słoiki szczelnie zamykamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy na 7 dni, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz