Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1

Omlet na szybko a do tego pożywna kasza, jarmuż i pomidory. Samo zdrowie!

Biszkoptowy omlet CYKORIA

Składniki na 2 omlety:

  • 6 jajek
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżeczki masła do smażenia
  • Szczypta sody oczyszczonej CYKORIA

Składniki nadzienia:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej + 1 łyżka masła
  • 2 duże liście jarmużu
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki sosu pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • 1 ząbek czosnku lub 0,5 łyżeczki suszonego czosnku CYKORIA
  • 4 łyżki tartego parmezanu lub innego sera

Przygotowujemy kaszę jaglaną.

  • Kaszę przelewamy wrzątkiem na sitku a następnie zalewamy wodą 2cm powyżej poziomu ziaren i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Po tym czasie zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy masło i przykrywamy pokrywką, żeby kasza napęczniała.

Przygotowujemy jarmuż.

  • Listki jarmużu odrywamy, usuwając białe, łykowate części.
  • Małe kawałki warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy do momentu, aż będę odpowiednio miękkie (ok.5 minut).
  • Dodajemy sos pomidorowy, drobno pokrojony czosnek a następnie całość dusimy ok. 1-2 minuty.
  • Dodajemy kaszę, ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowujemy omlety.

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na gęstą, puszystą masę.
  • Dodajemy żółtka, mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Całość delikatnie mieszamy.
  • Połowę porcji wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy na średnim ogniu.
  • Kiedy spód omletu będzie złocisty, przewracamy go na drugą stronę i odkładamy na talerzyk.
  • Czynność powtarzamy.

Gotową kaszę wykładamy na gorące omlety i od razu podajemy na stół.

Smacznego!

Zapisz

Zapisz

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1