Pokruszone orzechy i słodki, aromatyczny miód!

Omlet biszkoptowy

Składniki na 2 omlety:

  • 6 jajek
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 szczypty soli
  • masło do smażenia
  • szczypta sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia CYKORIA
  • duża garść orzechów włoskich lub innych, ulubionych
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na gęstą, puszystą masę.
  • Dodajemy żółtka, mąkę, sól i sodę oczyszczoną.
  • Całość delikatnie mieszamy.
  • Połowę porcji wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy na średnim ogniu.
  • Kiedy spód omletu będzie złocisty, przewracamy go na drugą stronę i odkładamy na talerzyk.
  • Czynność powtarzamy.
  • Gorące omlety wykładamy na talerze. Posypujemy pokruszonymi orzechami, polewamy obficie miodem lub syropem klonowym.

Smacznego!

Zapisz