CYKORIA - pieczona perliczka

Delikatna, z dużą ilością ziół, niezwykle aromatyczna. Nie jest tania, ale często można upolować ją w dobrej cenie w sieciówkach. Jej obłędny smak uzyskuje się dzięki dodatkowi majeranku. Można ją podać z zapiekanymi ziemniaczkami i gotowanymi lub duszonymi warzywami.

Składniki:

  • 1 perliczka
  • 2 jabłka ze skórką np. szare renety
  • Duża garść majeranku CYKORIA
  • 1-2 łyżki kminku CYKORIA
  • 2 łyżki tymianku CYKORIA
  • 1 łyżeczka pieprzu CYKORIA
  • Sól
  • 1 łyżka bazylii CYKORIA
  • 4-5 młodych marchewek
  • 4-5 młodych pietruszek

Przygotowanie.

  • Jabłka ze skórką kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne a następnie łączymy z majerankiem i wypełniamy tą mieszanką perliczkę. Resztą przypraw nacieramy mięso z zewnątrz.
  • Marchewki i pietruszki obieramy i solimy.
  • Mięso wkładamy razem z warzywami do zamkniętego naczynia żaroodpornego
  • Pieczemy ok. 1,5h – 2h w temp. 180-200 stopni, podlewając mięso co 20 minut powstałym sosem. W razie potrzeby dodajemy trochę wody.Smacznego!

Chcesz kupić nasze produkty?

 

Zapisz

Zapisz