Tak przygotowane mięso jest niezwykle miękkie i delikatne. Po prostu rozpływa się w ustach. A wiecie dlaczego? Dzięki jabłkom i dodatkowi wina, które zmiękczają mięso. Warto tylko pamiętać, aby do pieczenia dodać nieobrane jabłka, bo to właśnie skórka jest w nich najważniejsza.

CYKORIA - pieczony indyk

Duża porcja indyka zaspokoi nasz głód na kilka dni. Kiedy ostygnie, pokrójmy go ostrym nożem na 1 cm kawałki, poporcjujmy i przełóżmy do pojemników. Każdą porcją możemy przygotować z innym sosem, dzięki czemu domownicy będą myśleli, że codziennie jedzą coś innego. A to, co zostanie – możemy włożyć do zamrażarki i wykorzystać następnym razem lub skroić i podać na zimno, jako dodatek do kanapki. Smacznego!

Składniki dla 6-8 osób:

  • 1 duży udziec z indyka (ok.1,5 kg)
  • 5 kulek ziela angielskiego CYKORIA
  • 2 liście laurowe CYKORIA
  • Sól
  • 5 kulek pieprzu ziarnistego CYKORIA
  • 2 jabłka np. Szara Reneta
  • 2 łyżki tymianku CYKORIA
  • 2 łyżki stopionego masła lub oliwy
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina

Przygotowanie.

  • Indyka nacieramy solą i tymiankiem z każdej strony. Układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch dajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu.
  • Obok indyka układamy pokrojone jabłka ze skórką, całość polewamy stopionym masłem, oliwą i winem a następnie wkładamy do lodówki na całą noc.
  • Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 1,5 h. Smacznego!

Chcesz kupić nasze produkty?