Pyszne i mocno owocowe! Zapraszamy na domowe pierogi z borówkami! Jeśli masz w domu malakser, ich przygotowanie zajmie Ci najwyżej pół godziny!

CYKORIA-pierogi-z-borówkami

Składniki na ciasto:

  • 700ml mąki pszennej
  • 400ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy

Składniki dodatkowe:

  • 1 szklanka borówek
  • 1 szklanka śmietany
  • 0,5 torebki cukru wanilinowego CYKORIA

Przygotowanie:

  • Składniki ciasta wkładamy do malaksera i dodajemy tyle wrzątku, aby ciasto było miękkie, ale nie lepiło się do rąk.
  • Masę studzimy, rozwałkowujemy na grubość kilku mm i wycinamy z niej dowolny kształt np. szklanką
  • Łyżką nakładamy porcję borówek i cukier wanilinowy.
  • Składamy pieroga na pół i zlepiamy boki.
  • Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na średnim ogniu 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
  • Po ugotowaniu odcedzamy na sitku, wykładamy na talerze, polewamy śmietaną i w razie potrzeby posypujemy cukrem wanilinowym.

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj.

Chcesz kupić nasze produkty?

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz