Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1

Coś nowego, coś innego! Pierogi z białym serem i pysznym, dyniowym musem. Palce lizać!

CYKORIA-pierogi-z-dynia-i-serem

Składniki na ciasto:

  • 700ml mąki pszennej
  • ok.400ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy

Składniki dodatkowe:

  • mały kawałek dyni
  • 2-3 łyżki masła
  • 3-6 łyżek gęstej śmietany
  • Przyprawa do piernika CYKORIA
  • Cukier wanilinowy CYKORIA
  • Sól
  • 20 dag białego sera
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 0,25 szklanki mleka
  • Garść rodzynek CYKORIA

Przygotowanie:

  • Dynię obieramy ze skóry, miąższ z pestkami odkładamy a resztę kroimy w kostkę 1x1cm i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 7-10 minut. Dodajemy 1 łyżkę przyprawy do piernika i cukier wanilinowy a następnie całość blendujemy.
  • Przygotowujemy farsz. Bułkę tartą rozprowadzamy z mleku, dodajemy biały ser, całość rozgniatamy widelcem. Dodajemy 1-2 łyżki cukru wanilinowego oraz rodzynki i ponownie mieszamy.
  • Przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki wkładamy do malaksera i dodajemy tyle wrzątku, aby ciasto było miękkie, ale nie lepiło się do rąk.
  • Masę studzimy, rozwałkowujemy na grubość kilku mm i wycinamy z niej dowolny kształt np. szklanką
  • Na każde kółko nakładamy łyżeczkę białego sera a następnie składamy pierogi na pół i zlepiamy boki.
  • Wrzucamy do delikatnie osolonego wrzątku i gotujemy na średnim ogniu 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
  • Po ugotowaniu odcedzamy na sitku.
  • Dno każdego talerza smarujemy grubą warstwą musu dyniowego a następnie wykładamy pierogi. Całość dekorujemy kleksem ze śmietany i posypujemy dodatkową porcją przyprawy do piernika.

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj.

Chcesz kupić nasze produkty?

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1