Smakują jak szarlotka! Aby się udały, warto kupić twardą odmianę jabłek, takich do zapiekania.

CYKORIA-pierogi-z-gruszka-i-suszona-figa

 

Składniki na ciasto:

  • 700ml mąki pszennej
  • 400ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • 2 jabłka np. Szara Reneta
  • 0,5 torebki cukru wanilinowego CYKORIA
  • 4-6 suszonych fig lub rodzynki CYKORIA
  • Cynamon CYKORIA

Przygotowanie:

  • Składniki ciasta wkładamy do malaksera i dodajemy tyle wrzątku, aby ciasto było miękkie, ale nie lepiło się do rąk.
  • Masę studzimy, rozwałkowujemy na grubość kilku mm i wycinamy z niej dowolny kształt np. szklanką
  • Jabłka obieramy, kroimy w kawałki i układamy na każdym pierogu
  • Dodajemy odrobinę cukru wanilinowego.
  • Składamy pieroga na pół i zlepiamy boki.
  • Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na średnim ogniu 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
  • Po ugotowaniu odcedzamy na sitku, wykładamy na talerze, dodajemy pokrojone w kawałki, suszone figi, całość posypujemy sporą szczyptą cynamonu.
  • Jako dodatek możemy podać bitą śmietanę lub syrop klonowy.

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj.

Chcesz kupić nasze produkty?

Zapisz

Zapisz

Zapisz