Share on Facebook26Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1

 

Smakują jak szarlotka! Aby się udały, warto kupić twardą odmianę jabłek, takich do zapiekania.

CYKORIA-pierogi-z-gruszka-i-suszona-figa

 

Składniki na ciasto:

  • 700ml mąki pszennej
  • 400ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • 2 jabłka np. Szara Reneta
  • 0,5 torebki cukru wanilinowego CYKORIA
  • 4-6 suszonych fig lub rodzynki CYKORIA
  • Cynamon CYKORIA

Przygotowanie:

  • Składniki ciasta wkładamy do malaksera i dodajemy tyle wrzątku, aby ciasto było miękkie, ale nie lepiło się do rąk.
  • Masę studzimy, rozwałkowujemy na grubość kilku mm i wycinamy z niej dowolny kształt np. szklanką
  • Jabłka obieramy, kroimy w kawałki i układamy na każdym pierogu
  • Dodajemy odrobinę cukru wanilinowego.
  • Składamy pieroga na pół i zlepiamy boki.
  • Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na średnim ogniu 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
  • Po ugotowaniu odcedzamy na sitku, wykładamy na talerze, dodajemy pokrojone w kawałki, suszone figi, całość posypujemy sporą szczyptą cynamonu.
  • Jako dodatek możemy podać bitą śmietanę lub syrop klonowy.

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj.

Chcesz kupić nasze produkty?

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Share on Facebook26Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1