Masz nadmiar gotowanego mięsa z zupy? Wykorzystaj go i zrób pyszne, domowe pierogi!

CYKORIA-pierogi-z-mięsem

 

 

Składniki na ciasto:

  • 700ml mąki pszennej
  • 400ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy

Składniki na farsz:

  • 30 dag gotowanego mięsa
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki majeranku CYKORIA
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego CYKORIA

Dodatkowo: 100g boczku

Przygotowanie farszu

  • Cebulę obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na patelni do momentu, aż będzie szklista.
  • Mięso mielimy w blenderze tak, aby jego kawałki były wyczuwalne.
  • Dodajemy cebulę, mielimy kilka sekund i przekładamy do miski.
  • Dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz oraz majeranek. Mieszamy łyżką i odstawiamy.
  • Boczek kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu a następnie zmniejszamy ogień do minimum, aby nie wystygł.
  • Przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki mieszamy w malakserze.
  • Odrywamy kawałek, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm.
  • Przy pomocy szklanki odciskamy kształt koła, na środek wkładamy farsz, boki łączymy i zaciskamy palcem.
  • Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy 2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
  • Czynność powtarzamy do momentu wyczerpania się składników.
  • Gotowe pierogi podajemy z podsmażonym boczkiem.

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj.

Chcesz kupić nasze produkty?