Z mrożonymi truskawkami, serkiem i suszoną figą! Pycha!

gotowanie jest proste

Składniki na ciasto:

  • 700ml mąki pszennej
  • 400ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy

Składniki dodatkowe:

  •  450 g opakowanie truskawek (mrożone lepiej sprawdzają się niż świeże)
  • 1 kubek twarożkowego serka o smaku naturalnym
  • cukier wanilinowy CYKORIA
  • 4-6 suszonych fig

Przygotowanie:

  • Składniki ciasta wkładamy do malaksera i dodajemy tyle wrzątku, aby ciasto było miękkie, ale nie lepiło się do rąk.
  • Masę studzimy, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niej dowolny kształt np. szklanką.
  • Łyżką nakładamy po jednej truskawce oraz szczypcie cukru wanilinowego.
  • Każdego pieroga składamy na pół i zlepiamy boki.
  • Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na średnim ogniu 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
  • Po ugotowaniu odcedzamy na sitku, wykładamy na talerze, dodajemy twarogowy serek i pokrojone w kawałki, suszone figi.

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj.

Chcesz kupić nasze produkty?