Share on Facebook0Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1

Nie macie pomysłu na to, co zrobić z cukinią? Spróbujcie naszego przepisu na pyszne placuszki! Ich smak pokochają także dzieci! A to za sprawą koperku, który sprawia, że mdła cukinia nabiera smaku.

CYKORIA - placuszki z cukinii z dodatkiem koperku

Składniki dla 2-4 osób

  • 1 duża cukinii
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego CYKORIA
  • 1 łyżka lubczyku CYKORIA
  • 4 łyżki świeżego koperku lub suszu z koperku CYKORIA
  • 1 łyżeczka soli (lub więcej, jak ktoś lubi)
  • 1 jajko
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła klarowanego lub oleju

Przygotowanie

  • Cukinię obieramy, przecinamy na pół i odkrawamy miękką część z pestkami (w przypadku młodej cukinii nie musimy tego robić).
  • Marchewką obieramy ze skóry a następnie, razem z cukinią trzemy na tarce na małych oczkach.
  • Warzywa przekładamy na sitko i odsączamy z nadmiaru wody.
  • W tym czasie obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę cebulę.
  • Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Z mieszanki formujemy placuszki o grubości 1cm, które następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię (teflonową, bez tłuszczu!).
  • Smażymy na średnim ogniu przez ok. 15 minut a następnie dodajemy masło i po minucie przewracamy na drugą stronę, smażąc jeszcze 5-10 minut. Smacznego!

Chcesz kupić nasze produkty?

Zapisz

Share on Facebook0Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1