Share on Facebook0Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest2

 

Sezon śliwkowy to doskonała okazja do przygotowania owocowych sosów do mięs. Poniżej prosty przepis na pikantne śliwki z chili. Smacznego!

CYKORIA - śliwki do mięs pikantne

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 100g masła
  • 2-3 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu CYKORIA
  • 1 łyżka lubczyku CYKORIA
  • 1 łyżka tymianku CYKORIA
  • 1 łyżeczka (lub mniej) chili CYKORIA
  • Sól do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml wody

Przygotowanie

  • Śliwki myjemy, wydrążamy i smażymy na maśle do momentu, aż trochę zmiękną.
  • Dodajemy cytrynę, miód, sól i przyprawy oraz odrobinę wody a następnie dusimy do pożądanej miękkości (ok.5-10 minut lub dłużej).
  • Podajemy do pieczonych i duszonych mięs. Smacznego!

Chcesz kupić nasze produkty?

 

Zapisz

Zapisz

Share on Facebook0Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest2