Share on Facebook0Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1

proste-swiateczne-ciasto-z-buraka

Świąteczne ciasto z burakami? A dlaczego nie? Jest pyszne, zdrowe, z mocnym, czekoladowym akcentem! I proste w przygotowaniu!

Składniki:

  • 250 ml zblendowanych, pieczonych buraków (przepis znajdziesz  tutaj)
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 2 kopiaste łyżki marmolady śliwkowej lub porzeczkowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia CYKORIA
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego CYKORIA
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika CYKORIA
  • 250-300 ml mąki pszennej
  • 150ml mleka krowiego lub sojowego/ryżowego/wody
  • 150ml masła klarowanego

Dodatkowo: 1 opakowanie polewy CYKORIA o smaku czekoladowym lub 1 tabliczka mlecznej czekolady

Przygotowanie

Wszystkie składniki mieszamy w malakserze. Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia a następnie wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut (175stopni). Po tym czasie, ciasto zostawiamy w wyłączonym już piekarniku na ok. 20 minut a następnie dekorujemy polewą, przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Całość wkładamy do lodówki na 24h. Wyjmujemy z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!

Share on Facebook0Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1