gotowanie jest proste

Sos grzybowy to nieodłączny element Świątecznego menu. Idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs, pierogów oraz kasz. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Zapraszamy do wspólnego gotowania!

Składniki dla 2-4 osób:

  • 1 mała cebula
  • 15 dag pieczarek lub innych grzybów
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Sól
  • Pieprz CYKORIA
  • 1 kopiasta łyżka mąki
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 1-1,5 szklanki wody i 1-2 łyżeczki Smakosza Extra Naturalnego lub 1,5 szklanki domowego bulionu
  • Sól
  • Pieprz CYKORIA

Przygotowanie

Pieczarki myjemy, cebulę obieramy, całość kroimy w kosteczkę. Cebulę podsmażamy na maśle do momentu, aż będzie szklista a następnie dodajemy pieczarki. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż pieczarki będą w miarę miękkie. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

W osobnym garnuszku robimy zasmażkę. Mąkę i masło mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, wlewamy bulion (lub wodę i Smakosza Naturalnego) i ponownie intensywnie mieszamy. Dodajemy grzyby z cebulką, całość gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawiamy pieprzem i solą. Smacznego!