Share on Facebook5Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1

gotowanie jest proste

Sos grzybowy to nieodłączny element Świątecznego menu. Idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs, pierogów oraz kasz. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Zapraszamy do wspólnego gotowania!

Składniki dla 2-4 osób:

  • 1 mała cebula
  • 15 dag pieczarek lub innych grzybów
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Sól
  • Pieprz CYKORIA
  • 1 kopiasta łyżka mąki
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 1-1,5 szklanki wody i 1-2 łyżeczki Smakosza Extra Naturalnego lub 1,5 szklanki domowego bulionu
  • Sól
  • Pieprz CYKORIA

Przygotowanie

Pieczarki myjemy, cebulę obieramy, całość kroimy w kosteczkę. Cebulę podsmażamy na maśle do momentu, aż będzie szklista a następnie dodajemy pieczarki. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż pieczarki będą w miarę miękkie. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

W osobnym garnuszku robimy zasmażkę. Mąkę i masło mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, wlewamy bulion (lub wodę i Smakosza Naturalnego) i ponownie intensywnie mieszamy. Dodajemy grzyby z cebulką, całość gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawiamy pieprzem i solą. Smacznego!

Share on Facebook5Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1