Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1

Szpinak na słodko? Dlaczego nie! Świetnie smakuje i równie świetnie się prezentuje. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby po rozmrożeniu odsączyć go porządnie z wody.

CYKORIA - tort szpinakowy

Składniki na tort:

  • 2 jajka
  • 150ml cukru
  • 200g masła
  • 300g mrożonego szpinaku
  • 250ml mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia CYKORIA
  • 2 duże łyżka przyprawy do piernika CYKORIA
  • 1 łyżka cukru wanilinowego CYKORIA

Składniki na masę:

  • 500ml kremówki 30proc.
  • 2 torebki fix-u do śmietany CYKORIA
  • 50-100ml cukru pudru CYKORIA

Do ozdoby: kandyzowana skórka pomarańczy, liście świeżej mięty, kawałki pokruszonego ciasta

Przygotowanie.

  • Wszystkie składniki ciasta wkładamy do malaksera, mieszamy a następnie wlewamy do tortownicy.
  • Pieczemy w małej tortownicy w 180 stopniach przez około 40-50 minut z opcją grzania od dołu.
  • W trakcie pieczenia wkładamy bitą śmietanę oraz miskę, w której będziemy ją ubijać do lodówki.
  • Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i zimne, kroimy na 3 części.
  • Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem w misce, na sam koniec dodajemy fix-y i miksujemy jeszcze chwilę. Gotową masą przekładamy tort a resztę śmietany wykładamy na wierzch ciasta i jego boki. Szpinakowy tort ozdabiamy skórką pomarańczy oraz liśćmi świeżej mięty a następnie wkładamy do lodówki na 24h. Smacznego!

Chcesz kupić nasze produkty?

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1