Porcja takich warzyw z powodzeniem może zastąpić obiad!

CYKORIA - zapiekane warzywa

Składniki dla 2 osób:

  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 łyżka kminku CYKORIA
  • Pieprz mielony CYKORIA do smaku
  • Sól do smaku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • masło

Przygotowanie.

  • Cebulę obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na średnim ogniu na patelni z oliwą do momentu, aż będzie szklista.
  • W tym czasie obieramy marchewki i ziemniaki a następnie kroimy je w talarki o grubości  1cm (marchewki + ziemniaki). Kolbę kukurydzy kroimy w 2cm krążki.
  • Tak przygotowane warzywa wsypujemy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, solimy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 10-15 minut.
  • Kiedy będą gotowe, odcedzamy je z wody, łączymy z cebulką, dodajemy kminek oraz sól i pieprz do smaku a także odrobiną masła.
  • Całość mieszamy, przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  • Alternatywnie warzywa możemy zrobić na patelni, na której przygotowywaliśmy cebulkę. Albo połączyć tuż po ugotowaniu z podsmażoną cebulkę i zjeść w tej formie z dodatkiem przypraw i oliwy z oliwek.

Chcesz kupić nasze produkty?